Składniki:
10 pomidorów
1 5 dag. rokpola
15 dag. kiełbasy salami w plasterkach
4-5 małych ogórków marynowanych
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka tartego chrzanu
2 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
ostra papryka mielona
sól
Wykonanie:
Pomidory umyć, odkroić wierzchołki. Dolne części wydrążyć, pozostawiając półcentymetrową warstwę miąższu przy skórce. Ser starannie rozgnieść widelcem, dodać miąższ z pomidorów, wędlinę pokrojoną w wąskie paseczki, ogórki pokrojone w bardzo drobną kosteczkę oraz posiekany szczypiorek. Wymieszać z orzechami, chrzanem, jogurtem i majonezem. Przyprawić do smaku papryką i solą. Napełnić pomidory farszem, przykryć odkrojonymi czapeczkami. Ułożyć na półmisku wyścielonym sałatą.