Składniki:

6 kg.małych pomidorów

4 litry wody

ząbki czosnku

bazylia

liście laurowe

gałązki świeżej pietruszki

3 łyżki soli

ziarnka pieprzu

ziele angielskie

 

Wykonanie:

Słoiki myjemy i wyparzamy. Pomidory po umyciu wkładamy do wrzątku i obieramy ze skórki.Można dawać w całości lub kroić w ćwiartki. Wkładamy pomidory, dokładając po jednym ząbku czosnku, gałązce bazylii, pietruszki, liściu laurowym i ziele ang. i czterech ziarnek pieprzu. Wodę gotujemy z solą i gorącą zalewamy pomidory. Zakręcamy słoiki i studzimy. Gdy całkowicie ostygną pasteryzujemy około 10 minut. Tak przygotowane pomidory wykorzystać do przyrządzania zup ,sosu do spaghetti i do różnych dań.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *