PRZEKŁADANIEC BISZKOPTOWY

Składniki:

Biszkopty:
3 łyżki cukru
1 łyżki mąki pszennej
1 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
3 jajka
Upiec:
biszkopt biały
biszkopt + 1 kisiel wiśniowy -mąka ziemniaczana
biszkopt + 1/2 łyżki kakao- mąka ziemniaczana
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka agrestowa
Masa budyniowa:
1 litr mleka
1/2  szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag. masła lub margaryny
Polewa:

Biała czekolada
Gorzka czekolada ciemna

 

Wykonanie:

 

Biszkopty pieczemy trzy razy takie same. Ubić 4 białka, dodać 4 łyżki cukru, 4 żółtka oraz po 1  łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, wymieszać.
Zamiast mąki ziemniaczanej dać łyżkę kisielu lub łyżkę kakao do drugiego i trzeciego ciasta.

Masa jabłkowa:

Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w niewielką kostkę, zasypać cukrem i zagotować w rondelku. Masę jabłkową podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną w 1/2 szklance gorącej wody galaretkę wiśniową, do drugiej agrestową.

Masa budyniowa:

Z podanych składników zagotować masę budyniową. Gdy przestygnie, utrzeć ją z masłem lub margaryną. Ułożyć jasny biszkopt, rozsmarować na nim 1/4 masy budyniowej, wyłożyć zieloną masę jabłkową, masę budyniową,  przykryć kakaowym biszkoptem. Następnie wyłożyć masę czerwoną, masę jabłkową, znów masę budyniową i na koniec różowy biszkopt.

Polewa:

Wierzch polać roztopioną ciemną czekoladą, a za nim zastygnie, polać wąską stróżką białej czekolady zrobić fantazyjny marmurkowy wzorek .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *