PSTRĄG PO INDONEZYJSKU

Składniki:

 

4 średnie pstrągi łącznie ok. 2  kg

4 łyżki soku z cytryny,

4 łyżki sosu sojowego

4 łyżki roztopionego masła,

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,

1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej

1/4  pieprzu tureckiego

1 łyżeczka soli.

 

Wykonanie:

 

Ryby sprawić, umyć, osuszyć. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć, wymieszać z soją i czarnym pieprzem. Natrzeć dobrze ryby po obu stronach. Ułożyć je w podłużnym  żaroodpornym naczyniu (może być brytfanna), wysmarowanym

łyżką masła. Wstawić do gorącego piecyka. W oddzielnym naczyniu wymieszać resztę rozpuszczonego masła z sokiem cytrynowym, sosem sojowym i papryką. Od czasu do czasu polewając ryby sosem. Podawać z ryżem na sypko.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *