Składniki;
1 litr sorbetu truskawkowego
4 jajka
250 g. truskawek
6 łyżek cukru pudru
150 g. mąki
2 łyżki cukru
100 g. masła
1/2 cytryny
100 g. malin
szczypta soli
Wykonanie;
Szklankę wody zagotuj z masłem. Dodaj mąkę z cukrem i solą. Pomieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdejmij z ognia i po 5 minutach wbij po jednym jajku. Pomieszaj, aż zostaną całkowicie wchłonięte. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa piekarniczego z gładką, okrągłą końcówką. Wyciśnij 10 kulek w 5-centymetrowych odstępach. Piecz 10 minut w 200 C. Potem zmniejsz temperaturę do 190 C. i piecz jeszcze 20 minut.
Truskawki oczyść i rozgnieć widelcem. Połowę przełóż do garnka. Dodaj 4 łyżki pudru i 100 ml. wody. Zagotuj i wystudź. Do pozostałych truskawek dodaj sok z cytryny, resztę pudru i maliny. Pomieszaj, aby zachować naturalną gęstość.Nożem odetnij górę ptysi. Na środku talerza ułóż truskawki z cytryną i malinami, na to ułóż ptysie nadziane kulką sorbetu i przykryte odciętym wierzchem. Polej przygotowanym sosem i od razu podawaj.