PULPETY W SOSIE POROWYM

Składniki:

30-40 dag. Mielonego drobiu

2 jajka

2 kostki rosołowe

3 łyżki bułki tartej

1 łyżka posiekanej natki

Sos:

20 dag. białych części pora

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

1 łyżeczka chrzanu

50 ml. Śmietany 30%

sól

pieprz

Wykonanie:

Mięso wyrób z jajkami, bułką tartą i natką pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj 8 pulpetów. Zagotuj półtora litra wody z kostkami rosołowymi, włóż pulpety, gotuj 30 minut.

Sos:

Pory oczyść, pokrój w paseczki. Masło stop w rondlu, podsmaż pory. Oprósz mąką, podlej wywarem z pulpetów (około szklanki), gotuj do miękkości. Dodaj chrzan i śmietanę, wymieszaj, przypraw. Włóż pulpety, duś jeszcze 5 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *