Składniki:
30-40 dag. Mielonego drobiu
2 jajka
2 kostki rosołowe
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki
Sos:
20 dag. białych części pora
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 łyżeczka chrzanu
50 ml. Śmietany 30%
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso wyrób z jajkami, bułką tartą i natką pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj 8 pulpetów. Zagotuj półtora litra wody z kostkami rosołowymi, włóż pulpety, gotuj 30 minut.
Sos:
Pory oczyść, pokrój w paseczki. Masło stop w rondlu, podsmaż pory. Oprósz mąką, podlej wywarem z pulpetów (około szklanki), gotuj do miękkości. Dodaj chrzan i śmietanę, wymieszaj, przypraw. Włóż pulpety, duś jeszcze 5 minut.