RACUSZKI DROŻDŻOWE

Składniki:

 

1/2 kg. mąki pszennej

2 jajka

2 łyżki cukru

5 dag. drożdży

1i 1/2 szklanki letniego mleka

szczypta soli

4 jabłka

 

Wykonanie:

 

W garnuszku rozetrzeć drożdże z cukrem aż do rozpuszczenia,po czym wlać letnie mleko. Mąkę przesiać do miski,wsypać wszystkie składniki ,dodać roztrzepane widelcem dwa jajka,wlać drożdże z mlekiem. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta, dodać obrane jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Piecz na gorącym oleju i na małym ogniu mocząc łyżkę w gorącej wodzie przed nałożeniem ciasta. Posypać cukrem pudrem .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *