Składniki:
4 zrazy wołowe po 200 g.każdy
4 łyżeczki musztardy
4 małe cykorie
2 łyżki soku z cytryny.
1 pęczek włoszczyzny
2 łyżki oleju
1/2 kubeczka śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanej skórki z cytryny
sól
pieprz
natka pietruszki do dekoracji
szpilki lub nici do zrazów
Wykonanie:
Mięso umyć i wytrzeć. Zbić z obydwu stron tłuczkiem do mięsa. Natrzeć solą i pieprzem, a następnie posmarować musztardą. Cykorie umyć i skropić sokiem z cytryny. Położyć na zrazy. Mięso mocno zwinąć. Owinąć nitką lub spiąć szpilką. Umyć włoszczyznę, oskrobać i pokroić. Rozgrzać olej na patelni. Następnie usmażyć dookoła zrazy. Dodać pokrojone warzywa, krotko obsmażyć. Wlać 1/2 1itra gorącej wody, przykryć i dusić na małym ogniu 1 i 1/4 godz. Zrazy,wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Tłuszcz po smażeniu przelać przez sitko do małego garnka. Zagotować. Wymieszać śmietanę z mąką ziemniaczaną. Wlać do sosu, energicznie mieszając. Sos doprawić do smaku i polać zrazy. Potem udekorować posiekaną natką i skórką z cytryny. Podawać z ziemniakami z wody i np. buraczkami lub inną sałatką.