Składniki:

4 zrazy wołowe po 200 g.każdy

4 łyżeczki musztardy

4 małe cykorie

2 łyżki soku z cytryny.

1 pęczek włoszczyzny

2 łyżki oleju

1/2 kubeczka śmietany

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka posiekanej skórki z cytryny

sól

pieprz

natka pietruszki do dekoracji

szpilki lub nici do zrazów

Wykonanie:

Mięso umyć i wytrzeć. Zbić z obydwu stron tłuczkiem do mięsa. Natrzeć solą i pieprzem, a następnie posmarować musztardą. Cykorie umyć i skropić sokiem z cytryny. Położyć na zrazy. Mięso mocno zwinąć. Owinąć nitką lub spiąć szpilką. Umyć włoszczyznę, oskrobać i pokroić. Rozgrzać olej na patelni. Następnie usmażyć dookoła zrazy. Dodać pokrojone warzywa, krotko obsmażyć. Wlać 1/2 1itra gorącej wody, przykryć i dusić na małym ogniu 1 i 1/4 godz. Zrazy,wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Tłuszcz po smażeniu przelać przez sitko do małego garnka. Zagotować. Wymieszać śmietanę z mąką ziemniaczaną. Wlać do sosu, energicznie mieszając. Sos doprawić do smaku i polać zrazy. Potem udekorować posiekaną natką i skórką z cytryny. Podawać z ziemniakami z wody i np. buraczkami lub inną sałatką.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *