Składniki;

25 dag. masła
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
3 dag drożdży świeżych

1 łyżeczka cukru do rozpuszczenia drożdży

2-3 mleka

 

Wykonanie;

 

Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem dajemy do pozostałych składników na ciasto i wyrabiamy ciasto.Następnie wyrobione ciasto wstawiamy na 1 godzinę lodówki.Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnicę rozwałkowujemy na koło i dzielimy rozwałkowane ciasto na trójkąty,
smarujemy marmoladą i zawijamy od szerszej strony, ku węższej i robimy rogal, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. W zależności jakie duże chcemy mieć rogaliki to na taką wielkość rozwałkowujemy koło i kroimy trójkąty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C.około 15-20 minut .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *