Składniki:

1/2 kg. mąki pszennej
1 żółtko
1 jajko
2 łyżki cukru
1cukier waniliowy
4 dag. drożdży
1 szklanka letniego mleka
5 dag. roztopionego masła

Wykonanie:

Z drożdży i mleka przygotować rozczyn dodać do mąki razem z żółtkami,masłem,cukrem i cukrem waniliowym, wyrobić ciasto,pozostawić do wyrośnięcia. Podzielić na pół rozwałkować na okrągłe placki grubości 1/2 cm. Każdy placek pokroić na 10 trójkątów na każdym ułożyć po łyżeczce marmolady na szerszym końcu zwinąć rogaliki,odstawić w ciepłe miejsce ułożyć na natłuszczonej blaszce posmarować rozkłóconym jajkiem posypać cukrem i piecz w temperaturze 220 C.do zrumienienia.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *