Składniki:
2 dag. drożdży
1 łyżka śmietany
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag. margaryny
Wykonanie:
Rozrobić drożdże ze śmietaną , łyżką cukru i mąki,pozostawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki wymieszać,dodać szczyptę soli i rozczyn,zagnieść ciasto.Można pozostawić w lodówce na noc i ciasto nam urośnie, a można także robić rogaliki od razu ,gdy ciasto urośnie. Rozgrzać piekarnik do 180C. .Podzielić ciasto na 6 części,każdą część rozwałkować i pokroić na pionowe pasy,z nich pokroić trójkąty. Nakładać na trójkąty marmoladę na szerszej stronie,zwinąć rogaliki ,ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem,posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecz około 15-20 minut.Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.