ROGALIKI PÓŁKRUCHE

Składniki:

 

2 dag. drożdży

1 łyżka śmietany

3 szklanki mąki pszennej

2 jajka

1 żółtko

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 dag. margaryny

 

Wykonanie:

Rozrobić drożdże ze śmietaną , łyżką cukru i mąki,pozostawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki wymieszać,dodać szczyptę soli i rozczyn,zagnieść ciasto.Można pozostawić w lodówce na noc i ciasto nam urośnie, a można także robić rogaliki od razu ,gdy ciasto urośnie. Rozgrzać piekarnik do 180C. .Podzielić ciasto na 6 części,każdą część rozwałkować i pokroić na pionowe pasy,z nich pokroić trójkąty. Nakładać na trójkąty marmoladę na szerszej stronie,zwinąć rogaliki ,ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem,posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecz około 15-20 minut.Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *