Składniki:
Ciasto:
25 dag. mrożonego szpinaku
2 jajka
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Farsz:
10 dag. masła
10 dag. serka topionego
1 jajko ugotowane na twardo
2 ogórki konserwowe
3 łyżki kukurydzy konserwowej
3 łyżki groszku konserwowego
Wykonanie:
Ciasto:
Szpinak rozmroź, odparuj z nadmiaru wody. Dodaj posiekany czosnek, przypraw. Przestudź. Dodaj żółtka, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, mieszając, dodawaj do szpinaku. Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (24 na 30 cm). Piecz około 15 minut w temperaturze. 160 C. Zwiń, ostudź.
Farsz:
Masło utrzyj, dodając serek topiony. Dodaj pokrojone w kostkę jajko i ogórki, kukurydzę i groszek, przypraw. Farsz rozłóż na cieście, zwiń. Schłodź.