Składniki;
biszkopt;
3 jajka
łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Wykonanie;
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać. Blachę o boku 28 – 34 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 10 minut w temperaturze 190C. Ściereczkę kuchenną wysypać cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier. Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do w ystygnięcia.
Masa śmietankowo – truskawkowa:
60 dag. truskawek (39o dag. + 30 dag.)
250 ml. śmietany kremówki 36%
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru
Wykonanie;
30 dag. truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 30 dag.pokroić na małe kawałki. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 – 1/3 szklanki)kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki na zgęstnienie, ale pilnować, by masa nie zgęstniała zbyt mocno, by można ją było rozsmarować na roladzie. Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki na 2 godziny, lub do kiedy stężeje.