Składniki

1 kg.schabu

1 łyżeczka przyprawy kucharek może być inna

1 pęczek koperku

2 jajka

2 łyżki śmietany

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

bułka tarta

mąka pszenna

sól

pieprz do smaku

olej lub inny tłuszcz do smażenia

 

Wykonanie:

 

Schab umyj, osusz ,potnij w plastry i rozbij cienko, posyp sola i pieprzem. Jajka roztrzep, wymieszaj ze śmietaną, lekko dopraw przyprawą kucharek. Miękkie masło wymieszaj z wygniecionym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Każdy kotlet posmaruj masą masłową. Kotlety zawiń ciasno zaczynając od boków, potem przód, tak by powstał walec. Roladki panieruj w kolejności: mąka, masa jajeczno – śmietanowa i bułka tarta. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor, co jakiś czas obracając, by się równomiernie usmażyły. Podawaj z ziemniakami lub surówką .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *