Składniki:
60 dag schabu
1 cebula
30 dag pieczarek
10 dag masła
1/2 szklanki mąki
1-2 łyżki mleka
3/4 szklanki tartej bułki
1 jajko
olej do smażenia
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso opłucz, osusz, pokrój w plastry grubości 1-1,5 cm. Rozbij je, oprósz solą i pieprzem ,odstaw na 30 minut. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na 1-2 łyżkach masła. Dodaj pokrojone pieczarki, przesmaż, podduś ,aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wystudź. Na każdy płat mięsa połóż 2 łyżki pieczarek i słupek masła. Zwiń roladki .Obtaczaj je kolejno w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i w tartej bułce. Smaż na rumiano na dużej ilości oleju. Zmniejsz ogień, dodaj pozostałe masło, przykryj i duś jeszcze ok. 10 minut.