Składniki:
Masa mięsna:
60 dag. mielonego mięsa
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
1/2 szklanki mleka
10 dag. cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Farsz:
2 jajka
5 dag. gotowanej wędzonej szynki
5 dag. pieczarek
1 mały kiszony ogórek
sól
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. Obraną cebulę drobno posiekać. Mięso połączyć z bułką, cebulą, rozkłóconym jajkiem, czosnkiem i natką pietruszki roztartymi z solą. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Oczyszczone i umyte pieczarki osuszyć, drobno poszatkować, usmażyć na maśle, dodać rozkłócone jajka wymieszane z łyżką wody. Usmażyć gęstą jajecznicę. Dodać do niej posiekaną szynkę oraz obrane i drobno posiekane ogórki. Z przygotowanej masy mięsnej uformować cienkie, owalne kotleciki. Na każdym ułożyć cienką warstwę nadzienia, ciasno zwinąć, podwijając końce, aby nadzienie nie wypadło. Ułożyć w wysmarowanej brytfannie i piecz w mocno nagrzanym piekarniku aż do chwili, gdy na powierzchni roladek utworzy się ładnie zrumieniona skórka.