Składniki:
1 kg. wołowiny (rostbef, pręga, krzyżówka)
1 tuszka kurczaka
2 marchewki
1pietruszka
1pęczek natki
1 cebula
kawałek pora
2 łodygi selera naciowego
1/4 włoskiej kapusty
papryczka czuszka
2 ząbki czosnku
kilka listków lubczyku
sól
pieprz
Makaron:
1/2 kg. mąki
4 jajka
Wykonanie:
Cebulę obierz, opal nad ogniem. Marchewki i pietruszkę oczyść, pokrój. Por i łodygi selera umyj, kapustę oczyść, pokrój. Wołowinę i kurczaka umyj, włóż do garnka. Zalej zimną wodą, zagotuj. Zdejmij szumowiny. Dodaj cebulę, pokrojone warzywa, czuszkę, czosnek i lubczyk. Gotuj na małym ogniu około 2 godz. Przypraw, posyp posiekaną natką.
Makaron:
Mąkę wyrób z jajkami i wodą (ciasto powinno być dość twarde). Rozwałkuj na cienkie placki, przykryj ściereczką, pozostaw do obeschnięcia. Placki pokrój w paski szerokości 4 cm, pokrój na cienkie nitki. Makaron wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę, gotuj około 5 minut, zamieszaj. Makaron odcedź, przelej zimną wodą. Podawaj do rosołu.