Składniki:
Ciasto:
35 dag. mąki pszennej
125 ml prawie gorącej wody
1 łyżka oleju, lub kawałek miękkiego masła
sól
Farsz:
25 dag. twarogu
25 dag. ugotowanych ziemniaków
1 cebula
2 łyżki masła
sól
pieprz
Ponadto:
kawałek boczku do wysmażenia
Wykonanie:
Farsz;
Twaróg i ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub rozdrobnić widelcem. Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor, dodać do masy twarogowa-ziemniaczanej. Dodać sól i pieprz doprawic do smaku .
Ciasto;
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać olej, sól i gorącą wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto jest elastyczne, mięciutkie i świetnie nadaje się do każdego rodzaju pierogów. Odstawić na 15 minut aby odpoczęło.Po tym czasie wałkować ciasto, wykrawać pierożki, nadziewać przygotowanym farszem. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Boczek pokroić w kostkę usmażyć skraweczki i polać ugotowane pierożki.