Składniki;

1 kg.fileta z  dorsza lub mintaja
4 duże pieczarki
2 ogórki kiszone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duża marchew
1/4 selera małego bulwa
1 mały por
1 pietruszka  korzeń
1 łyżka przyprawy  do ryb
pieprz cytrynowy
1 łyżka masła roślinnego
olej do smażenia
mąka

 

Wykonanie;

 

Filety dorsza rozmrozić,wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem,posypać solą,pieprzem cytrynowym,obtoczyć w mące. Smażyć na
rozgrzanym oleju na patelni ,usmażyć na złoty kolor na małym ogniu.  Warzywa obrać ,marchew,pietruszkę,pieczarki i selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach,ogórka też obrać i zetrzeć.  Por pokroić drobno razem z cebulą,zeszklić na maśle roślinnym,dodać pozostałe warzywa,dusić około 20 minut na małym ogniu. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy,sól,pieprz i odrobinę przyprawy do ryb,przykryć i dusić jeszcze chwilę Rybę poukładać na półmisku lub talerzu,na wierzch ułożyć uduszone warzywa.
Udekorować według swojego uznania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *