Składniki:
1 kg. filetów rybnych mintaj, dorsz lub inne według swojego uznania
3 czerwone papryki
1 średni słoiczek ogórków konserwowych
2cebule
1 duża marchewka
sól
pieprz
Panierka;
3-4 jajka
mąka do panierowania
olej do smażenia
Zalewa:
1 szklanka wody
8 łyżek keczupu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek octu 10 %
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka soli
8 łyżek cukru
Wykonanie;
Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w jajku , mące i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku. Cebulę obieramy, kroimy w pół plastry, marchewkę obieramy kroimy w słupki. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju i wrzucamy cebulę i marchew na olej. Smażymy co jakiś czas mieszamy aby cebula się nie przypaliła. W międzyczasie paprykę czyścimy, myjemy,osuszamy i kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli i marchewki. Wszystko razem smażymy aby warzywa zmiękły. Gdy warzywa na patelni będą miękkie zestawiamy z ognia, dodajemy pokrojone w paseczki ogórki. Mieszamy i dodajemy wcześniej przygotowaną zalewę. Ponownie mieszamy. W szklanej misce układamy na przemian warstwę warzyw, warstwę ryby, warstwę warzyw i tak do wykorzystania składników. Na wierzchu ma być warstwa warzyw. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Można też rybkę podać na ciepło z warzywami i ryżem, ale najlepiej smakuje na zimno .
Zalewa;
Składniki zalewy dokładnie wymieszać i odstawić.