RYBA W SOSIE CYTRYNOWYM

Składniki:

 

50-60 dag. świeżych lub rozmrożonych filetów z dorsza, mintaja lub morszczuka

 

Sos:

 

1/2 szklanki posiekanej cebuli

4 łyżki masła lub oliwy

1/4 szklanki soku z cytryny

1 szklanka wody

1 łyżeczka rosołu w proszku

1 łyżeczka soli czosnkowej

pieprz

 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1/4 łyżeczki ziół prowansalskich lub cząbru

natka pietruszki lub koperek

 

Wykonanie:

 

Filety pokroić na porcje (bardzo cienkie złożyć), ułożyć grubszą stroną na brzegu okrągłego naczynia żaroodpornego, przykryć pergaminem i mikrofalować 5-6 minut przy maksymalnej mocy (100%). Po wyjęciu pozostawić pod przykryciem 5-10 minut, zlać sos z ryby. Masło włożyć do miski żaroodpornej (pojemnośc 1 1itr) i mikrofalować do stopienia  5-2 minuty przy maksymalnej mocy (100%).  Cebulę wymieszać z masłem, mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%) 1,5-2 minuty lub aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki sosu (oprócz natki), starannie wymieszać i mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%) 3-4 minut lub aż zgęstnieje,  mieszając 2-3 razy. Polać sosem rybę, przykryć pergaminem i mikrofalować  przy średniej mocy (50%) 2-3 minuty, raz obracając naczynie. Posypać danie zieleniną i podawać z ziemniakami z wody i surówką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *