Składniki:
50-60 dag. świeżych lub rozmrożonych filetów z dorsza, mintaja lub morszczuka
Sos:
1/2 szklanki posiekanej cebuli
4 łyżki masła lub oliwy
1/4 szklanki soku z cytryny
1 szklanka wody
1 łyżeczka rosołu w proszku
1 łyżeczka soli czosnkowej
pieprz
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich lub cząbru
natka pietruszki lub koperek
Wykonanie:
Filety pokroić na porcje (bardzo cienkie złożyć), ułożyć grubszą stroną na brzegu okrągłego naczynia żaroodpornego, przykryć pergaminem i mikrofalować 5-6 minut przy maksymalnej mocy (100%). Po wyjęciu pozostawić pod przykryciem 5-10 minut, zlać sos z ryby. Masło włożyć do miski żaroodpornej (pojemnośc 1 1itr) i mikrofalować do stopienia 5-2 minuty przy maksymalnej mocy (100%). Cebulę wymieszać z masłem, mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%) 1,5-2 minuty lub aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki sosu (oprócz natki), starannie wymieszać i mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%) 3-4 minut lub aż zgęstnieje, mieszając 2-3 razy. Polać sosem rybę, przykryć pergaminem i mikrofalować przy średniej mocy (50%) 2-3 minuty, raz obracając naczynie. Posypać danie zieleniną i podawać z ziemniakami z wody i surówką.