Składniki:
1 i 1/2 kg. ryb morskich mintaja, morszczuka lub innej
sok z cytryny
sól
bułka tarta do panierki
3-4 jajka
Wykonanie:
Rybę oczyścić umyć osuszyć ręcznikiem papierowym podzielić na niewielkie porcje, obficie posypać solą i skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Panierować w jajku i bułce. Smażyć w głębokim oleju. Odstawić do ostygnięcia.
Zalewa:
6 szklanek wody
1i 1/2 szklanki octu 10%
1 płaska łyżka soli
10 czubatych łyżek cukru
2-3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
2 średnie cebule
1 marchewka
2-3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Wszystkie składniki dać do garnka, gotować około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. W dużym słoju układać smażoną rybę, przekładając plasterkami marchewki i cebuli. Zalać zimna zalewą. Odstawić na dwa dni.