RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ

Składniki:

 

1 i 1/2 kg. ryb morskich mintaja, morszczuka lub innej

sok z cytryny

sól

bułka tarta do panierki

3-4 jajka

 

Wykonanie:

 

Rybę oczyścić umyć osuszyć ręcznikiem papierowym podzielić na niewielkie porcje, obficie posypać solą i skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Panierować w jajku i bułce. Smażyć w głębokim oleju. Odstawić do ostygnięcia.

Zalewa:

6 szklanek wody

1i 1/2 szklanki octu 10%

1 płaska łyżka soli

10 czubatych łyżek cukru

2-3 listki laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu

2 średnie cebule

1 marchewka

2-3 ząbki czosnku

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki dać do garnka, gotować około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. W dużym słoju układać smażoną rybę, przekładając plasterkami marchewki i cebuli. Zalać zimna zalewą. Odstawić na dwa dni.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *