Składniki:
1 główka sałaty
20 dag sera solankowego twardego (feta lub solan).
15 dag prasowanej szynki
2 pomidory.
1 cebula,
1/2 czerwonej papryki
1/2zielonejpapryki
1/2 żółtej papryki
4 łyżki oleju
zielone oliwki
4 łyżki oleju
Wykonanie:
Opłukać pod bieżącą wodą sałatę, osuszyć, podzielić palcami na małe kawałki. Dobrze umyć pomidory, pokroić na małe cząstki. Obrać i posiekać jedną cebulę. Starannie oczyścić połówki kolorowej papryki z gniazd nasiennych opłukać, pokroić w cienkie paski. Prasowaną szynkę pokroić w drobną kostkę. Pokruszyć ser solankowy. Tak przygotowane składniki przesypać do miski. Całość posypać częścią pokruszonego sera, dobrze przemieszać za pomocą dużych widelców. Zalać olejem (najlepiej z pestek dyni). Wierzch sałatki posypać pozostałym serem oraz 15-20 oliwkami.