Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka razem z polędwiczkami
2 średnie cebule czerwone lub białe
1 puszka kukurydzy konserwowej
8 ogórków konserwowych
4- 5 łyżek majonezu
4 – 5 łyżek ketchupu
1/2 główki kapusty pekińskiej
1 łyżka przyprawy do gyrosa
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Kurczaka obrać z błon umyć osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros i smażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę.
Do dużej,szklanej miski lub salaterki dodać kolejno na dno:
kurczaka
polać 2 łyżkami ketchupu rozsmarować
ogórek
cebulę
dać 2-4 łyżki majonezu rozsmarować
kukurydzę
2 łyżki ketchupu rozsmarować
i na sam koniec pokrojoną w średnią kostkę kapustę pekińską
Układając warstwami ogórek, cebulę lekko solę i pieprzę, aby sałatka miała lepszy smak.Jeżeli ktoś nie chce nie musi. Sałatkę trzymać w lodówce przed podaniem.