Składniki:
25 dag. pomidorów
1 mała puszka tuńczyka
10 dag. dymki
1 mała cebula
1 pęczek natki pietruszki
1/2 kromki pieczywa gruboziarnistego
1 łyżeczka oleju
sól
pieprz
ocet
słodzik lub cukier
Wykonanie:
Umyć pomidory, wytrzeć ściereczką, pokroić w plasterki Rozdrobnić tuńczyka w puszce za pomocą 2 widelców. Umyć dymkę, pokroić w równe talarki. Przełożyć na talerze, dodać kilka listków natki (resztę drobno posiekać). Obrać jedną małą cebulę, również posiekać. Przesypać pokrojone składniki do miski, lekko przemieszać. Wymieszać ocet z solą, pieprzem i słodzikiem(lub cukrem)i olej. Polać marynatą składniki w misce. Odstawić na krótko do zmacerowania. Podawać z połową kromki pieczywa gruboziarnistego.