Składniki;
200g. ryżu
sól
2 cebule
2 papryki pomarańczowa i czerwona
1 pęczek natki pietruszki
1 główka czosnku
5 łyżek oleju słonecznikowego
sok wyciśnięty z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1 łyżeczka suszonego oregano
cukier
pieprz cayenne
1 puszka tuńczyka
Wykonanie;
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, osączyć i ostudzić.Cebule , papryki drobno pokroić pietruszkę posiekać. Cebule papryki i 2/3 pietruszki wymieszać z ryżem. Czosnek obrać i wycisnąć do ryżu.Olej zmieszać z sokiem z cytryny(zostawić trochę do dipu),sokiem z pomarańczy i oregano.
Wszystko dodać do ryżu z warzywami i doprawić solą ,cukrem, i pieprzem i odstawić, resztę posiekanej pietruszki szczyptę soli i cukru, a następnie za pomocą miksera zrobi pure.Sałatkę ryżową przybrać listkami pietruszki i podawać z dipem .