Składniki:
4 słodkie papryki
1 ostra papryczka czuszka
2-3 duże pomidory
1 czerwona cebula
1 ogórek
2 łyżki zielonej pietruszki
25 dag. owczego sera
sól
Sos:
6 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
sól
Wykonanie:
Papryki umyć, osuszyć, opiec w piekarniku (ok. 5 minut). Zdjąć skórkę. Przeciąć papryki na pół, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić na paski szerokości 1cm. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdając skórkę. Pokroić na duże kawałki. Cebule obrać, umyć, pokroić w plasterki. Ogórek umyć, pokroić na duże kawałki. Pietruszkę i czuszkę umyć, drobno posiekać. Ser zetrzeć na grubej tarce lub pokruszyć.
Sos:
Dokładnie rozetrzeć ocet z solą, dodać olej, przez chwile ucierać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Pokrojone jarzyny lekko osolić, włożyć do miski. Przed podaniem polać sosem, posypać zieloną pietruszką i ostrym serem.