Składniki:

 

4 słodkie papryki

1 ostra papryczka czuszka

2-3 duże pomidory

1 czerwona cebula

1 ogórek

2 łyżki zielonej pietruszki

25 dag. owczego sera

sól

 

Sos:

 

6 łyżek oleju słonecznikowego

2 łyżki octu winnego

sól

 

Wykonanie:

 

Papryki umyć, osuszyć, opiec w piekarniku (ok. 5 minut). Zdjąć skórkę. Przeciąć papryki na pół, wyjąć gniazda nasienne.   Pokroić na paski szerokości 1cm. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdając skórkę. Pokroić na duże kawałki. Cebule obrać, umyć,   pokroić w plasterki. Ogórek umyć, pokroić na duże kawałki. Pietruszkę i czuszkę umyć, drobno posiekać. Ser zetrzeć na  grubej tarce lub pokruszyć.

 

Sos:

 

Dokładnie rozetrzeć ocet z solą, dodać olej, przez chwile ucierać, by  wszystkie składniki dobrze się połączyły. Pokrojone jarzyny lekko osolić, włożyć do miski. Przed podaniem polać sosem, posypać zieloną pietruszką i ostrym serem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *