Składniki;

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

2 łyżki kakao

125 g. masła

3 jajka

5 łyżek powideł śliwkowych

2 szklanki mąki

2 łyżki przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Polewa;

 

2 łyżki roztopionego masła

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka kakao

2-3 łyżki wrzącej wody

 

Wykonanie;

 

Ciasto;

Mleko, cukier,kakao i masło zagotować i ostudzić.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka doda  c do przestudzonej masy i wymieszać trzepaczka ręcznie.Dodać powidła śliwkowe i wymieszać. Dodać przesianą mąkę, przyprawę do piernika, cynamon ,sodę i wszystko razem wymieszać.Białka obić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą .Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170C.około 50-60 minut lub do suchego patyczka.Gdy ciasto wystygnie można przełożyć powidłami.

Polewa;

Wymieszać masło z cukrem i kakaem aż powstanie gęsta masa dodać 2 łyżki wrzątku, wymieszać jeśli masa jest gęsta dodać odrobinę wody wrzącej i wymieszać.Polewę wylać na ciasto i rozsmarować .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *