SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY Z BURAKAMI

Składniki:

 

2 kg. kapusty białej

1 kg. buraków czerwonych

3 cebule

 

Zalewa;

 

3 szklanki wody

1 szklanka octu 6%lub 3/4 szklanki 10 %

6 ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe

2 łyżki cukru

1 łyżka soli

 

Wykonanie:

 

Warzywa dokładnie umyć, cebulę i buraki obrać. Kapustę poszatkować, buraki myc, obrać i zetrzeć na grubej tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce.

 

Zalewa;

 

Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Następnie dodać kapustę, buraki i cebulę. Całość gotować 15 minut. Po tym czasie nakładać do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić Następnie słoiki pasteryzować  przez 20 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.Po tym czasie słoiki wyciągnać z wody , ostudzić i wynieść do spiżarni.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *