SAŁATKA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI

Składniki:
40 dag. ziemniaków sałatkowych ugotowanych w mundurkach
9 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
30 dag. salami
15 dag. pomidorków koktajlowych
5 dag. kiełków słonecznika
10 dag. listków szpinaku
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka miodu
6 łyżek oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie;

Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w dość cienkie plasterki. Jajka obrać, przekroić. Pomidorki opłukać, osuszyć, przekroić na pół. Kiełki opłukać
na sicie, osuszyć. Listki szpinaku umyć, osuszyć ściereczką. Salami pokroić w słupki. W salaterce połączyć ziemniaki z pomidorkami, salami, kiełkami, szpinakiem i 2/3 jajek. Polać sosem przygotowanym z oleju, miodu, soku z cytryny, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Obłożyć resztą jajek.
Rada;
Aby nieco zaostrzyć smak sałatki, można dodać do niej pokrojoną w plasterki małą czerwoną cebulę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *