Składniki;

2 kilogramy schabu środkowego bez kości
25 dag. suszonych jasnych moreli
1 puszka ananasa w plastrach lub pokrojonego w kawałki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól kamienna
czarny lub wielokolorowy zmielony pieprz do smaku

Wykonanie;

Mięso dobrze umyj, a następnie osusz. Natrzyj dokładnie solą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Morele umyj, osusz, zalej zalewą ananasową i odstaw na 2 godziny, aby zmiękły. Odsączonego ananasa zmiksuj, połącz z oliwą dodaj pieprz i dobrze wymieszaj. W schabie wytnij kieszeń i natrzyj ją dobrze sosem
z ananasów, pieprzu i oliwy. Dosyć gęsto napełnij ją osaczonymi z zalewy morelami. Mięso ułóż w brytfannie i obficie polej sosem ananasowym. Piecz około półtorej godziny w temperaturze 190°C. Pamiętaj, aby od czasu do czasu polewać mięso wytwarzającym się sosem. Roladę można podawać na ciepło albo na zimno np. do kanapek łub sałatek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *