Składniki:
Ciasto:
50 dag. mąki
3 ugotowane na twardo żółtka
25 dag masła
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 kg tłustego białego sera
25 dag masła
6 jajek
30 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
aromat cytrynowy
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka rodzynek
1 puszka ananasów
Wykonanie:
Ciasto:
Żółtka drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami, szybko zagniatam kruche ciasto. Owijam w folię i wkładam do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowuję i przekładam do dużej tortownicy, wyłożonej pergaminem. Piekę w temperaturze 200 C. na złoty kolor, studzę.
Na masę serową:
Ser oraz masło przepuszczam przez maszynkę do mięsa, mieszam z żółtkami, cukrem oraz pianą z białek. Dodaję aromat. Masę przekładam do rondla, podgrzewam, aż zacznie się gotować. Odstawiam, dodaję mąkę wymieszaną zimnym mlekiem, ponownie zagotowuję. Do masy dodaję rodzynki i orzechy, mieszam. Całość wykładam na upieczony spód, schładzam. Ananasy osączam, układam na cieście. Zalewam tężejącą galaretką, rozpuszczoną w zalewie od ananasów.