SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Składniki;

3 szklanki mąki tortowej
6 jajek
3 7i 1/2 dag. masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru

Masa twarogowa;

1/2 kg. sera twarogowego mielonego z wiaderka
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/2 szklanki cukru
12 i 1/2 dag.masła

Beza;

6 białek
1 szklanka cukru

Ponadto;

1 puszka brzoskwiń w syropie

Wykonanie;

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać 5 żółtek oraz drobno pokrojoną kostkę masła. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części.Prostokątną blachę posmarować odrobiną tłuszczu i posypać mąką.1 część ciasta rozwałkować, przenieść na blachę i rozprowadzić palcami na całej blasze. 2 część ciasta chowamy na -20 minut do zamrażarki.

Masa twarogowa;

Do misy miksera przekładamy ser pokrojone masło, dodać 1/2 szklanki cukru i ucierać, aż cukier będzie roztarty a masa puszysta. Następnie dodać jajko, proszek budyniowy oraz ser. Miksujemy dokładnie.Masę serową wykładamy na ciasto na blasze.Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w plasterki i układamy na masie serowej.

Beza;

Białka ubijamy ze szklanką cukru na puszysta masę którą rozsmarowujemy na brzoskwiniach. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki zamrożoną część ciasta.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180C. około 45-50 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *