Składniki:
ciasta:
4 łyżeczki kakao
2 i 1/3 szklanki mąki
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna szklanka cukru
1cukier waniliowy
1 jajko
1 kostka masła
Składniki masy:
1 kg zmielonego sera
1i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
1 kostka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag. rodzynek
Wykonanie:
Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 minut do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzeć z serem, dodać żółtka, ubite białka, obie mąki, rodzynki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Natłuszczoną formę oprószyć mąką połową ciasta wykleić spod i brzegi. Nałożyć ser, na wierzch pokruszyć ciasto. Piec godzinę. w temp. 170 C..