Składniki;
Ciasto;
12 dag. masła
10 dag. drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
Masa serowa:
1 kg. dwukrotnie zmielonego sera białego
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 jajka
3 żółtka
2 budynie waniliowe
Piana:
3/4 szklanki cukru pudru
5 białek
Wykonanie;
Ciasto;
Mąkę przesiać na stolnice ,zetrzeć masło na grubej tarce,dodać jajko i cukier,szybko posiekać nożem i zagnieć.
Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut Po tym czasie rozwałkować na wielkość tortownicy, około 25 cm .wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Włożyć rozwałkowane ciasto do formy i piecz około 15 minut w 180 C.
Masa serowa;
Do miski przełożyć zmielony ser. Wsypać budynie i cukier, Dodać jajka i żółtka i mleko.Zmiksować do połączenia się składników.Masę serowa wyłożyć na podpieczony spód wyjęty z piekarnika.Ciasto z masą serową włożyć do piekarnika i piecz około 50 minut.
Piana;
Ubić białka i pod koniec ubijania dodać cukier. Obijać aż piana będzie sztywna i aksamitna.
Upieczony sernik wyjąc z piekarnika i rozprowadzić na nim pianę. Włożyć z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut.Po tym czasie sernik wyjąć i pozostawić w formie do ostygnięcia. W tym czasie powinna pojawić się rosa.