Składniki:
1 kg. Śledzi filetów solonych
2 duże cebule
3 szklanki wody
1 szklanka octu
10 ziaren pieprzu
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki cukru
Wykonanie;
Śledzie zalać wodą i odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie odcedzić i dobrze wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Odsączyć .
Zalewa;
W garnku ugotować wodę z cukrem i przyprawami. Pod koniec dodać ocet, wymieszać odstawić garnek do czasu aż zalewa wystygnie. Cebulę pokroić w piórka, zasypać ją solą, żeby zmiękła.Odsączone śledzie pokroić w paski 2 cm. W słoiku układamy naprzemiennie warstwy śledzi i cebuli. Na koniec wlać zimną zalewę i zakręcić słoik . Śledzie im dłużej stoją tym są lepsze. .