Składniki:

35 dag.mąki

1 dag.drożdży

1/2 łyżeczki cukru

szczypta soli

20 dag.margaryny

1 żółtko

1 całe jajko

Dodatkowo:

1puszka brzoskwiń

cukier puder

Wykonanie:

Mąkę siekamy z margaryną,dodajemy cukier roztarty z drożdżami, siekamy. Dodajemy resztę składników,zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na noc. Rozwałkowujemy na grubość 5 mm .Szklanką wykrawamy kółka ,jak na pierogi,brzoskwinie dobrze osączamy,kroimy w plasterki i na każdy krążek nakładamy plasterek brzoskwini,zlepiamy tylko brzegi ciasta tak aby brzoskwinia nie wypadła.Środek musi być nie sklejony.Pieczemy około 20 minut w 180C.Posypujemy cukrem pudrem jeszcze gorące.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *