Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

25 dag. margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru

5 żółtek

3 łyżki kakao

Wykonanie:

Podane składniki na ciasto wyrobić podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Masa śmietanowa:

5 białek

1  szklanka cukru

1 cukier waniliowy

3 duże śmietany 18%

2 budynie śmietankowe bez cukru

1 tabliczka czekolady

 

Wykonanie:

 

Śmietanę zmieszać  z budyniem, ubić pianę z białek i  pod koniec ubijania piany dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy , dalej miksując dodawać śmietanę po łyżce, a na koniec startą czekoladę. Jedną częśc ciasta wyłożyć na posmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę  na to wylać masę śmietanową i na wierzch zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta. Piecz około45- 50 minut w temperaturze 180C.Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *