Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
25 dag. margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Podane składniki na ciasto wyrobić podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Masa śmietanowa:
5 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 duże śmietany 18%
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 tabliczka czekolady
Wykonanie:
Śmietanę zmieszać z budyniem, ubić pianę z białek i pod koniec ubijania piany dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy , dalej miksując dodawać śmietanę po łyżce, a na koniec startą czekoladę. Jedną częśc ciasta wyłożyć na posmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę na to wylać masę śmietanową i na wierzch zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta. Piecz około45- 50 minut w temperaturze 180C.Wierzch można posypać cukrem pudrem.