SOCZYSTA TARTA Z JABŁKAMI

Składniki:

 

450 g. mrożonego ciasta francuskiego

100 g. dżemu z moreli

100 g. dżemu z limonek

3 duże jabłka, Np. Boskop lub Szara Reneta

3 łyżki soku z cytryny

30 g.masła

kilka listków  melisy do dekoracji

 

Wykonanie:

 

 Ciasto rozmrozić i na stolnicy oprószonej mąką lekko rozwałkować, wykroić placek nieco większy niż forma. Tortownicę (śr. 24 cm.) opłukać zimną wodą, wyłożyć ciastem, wyklejając wysoki brzeg. Piekarnik rozgrzać do 200  C. Dżemy wymieszać i podgrzać. Połową porcji posmarować spód ciasta. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić cienkie cząstki i skropić sokiem z cytryny. W rondelku roztopić masło. Cząstki jabłek ułożyć na cieście tak, aby zachodziły na siebie. Najpierw posmarować płynnym masłem, potem resztą dżemu. Tarte piec około 25 minut. Ozdobić melisą, podawać na ciepło, na przykład z bitą śmietaną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *