Składniki:
450 g. mrożonego ciasta francuskiego
100 g. dżemu z moreli
100 g. dżemu z limonek
3 duże jabłka, Np. Boskop lub Szara Reneta
3 łyżki soku z cytryny
30 g.masła
kilka listków melisy do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto rozmrozić i na stolnicy oprószonej mąką lekko rozwałkować, wykroić placek nieco większy niż forma. Tortownicę (śr. 24 cm.) opłukać zimną wodą, wyłożyć ciastem, wyklejając wysoki brzeg. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Dżemy wymieszać i podgrzać. Połową porcji posmarować spód ciasta. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić cienkie cząstki i skropić sokiem z cytryny. W rondelku roztopić masło. Cząstki jabłek ułożyć na cieście tak, aby zachodziły na siebie. Najpierw posmarować płynnym masłem, potem resztą dżemu. Tarte piec około 25 minut. Ozdobić melisą, podawać na ciepło, na przykład z bitą śmietaną.