Składniki;

3 szklanki mąki pszennej

45g. drożdzyświeżych

1 szklanka letniego mleka

150g. masła

6 łyżek cukru6 żółtek jaj

2 łyżeczki waniliowego aromatu do ciast

840g. gotowej masy makowej

100g. posiekanych orzechów włoskich i narkowcz

100g. rodzynek

 

Wykonanie;

 

Dodaj do szklanki pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki.Zalej składniki do 1/2 wysokości szklanki ciepłym mlekiem i dokładnie  wymieszaj. Przykryj ściereczka i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły. W dużej misce wymieszaj ze sobą żółtka ,cukier, pozostałą ilość mleka, roztopione masło, aromat waniliowy, oraz powstały rozczyn z drożdży. Gdy uzyskasz jednolitą masę uformuj z ciasta kulę.  Odstaw w ciepłe miejsce na około 1, 5 godziny. Gotową masę makową wymieszaj z posiekanymi orzechami i rodzynkami.Rozwałkuj ciasto na 3 prostokąty  o grubości około 3 mm. rozsmaruj na nich masę makową, a następnie zwiń jak roladę.Piecz w nagrzanym piekarniku w 190C .około 40 minut. Po upieczeniu makowce można posypać cukrem pudrem .

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *