Składniki

1 średnia główka kapusty białej

3 -4 marchewki

? pora

1 średnia cebula biała

1 średnia cebula czerwona

3 ząbki czosnku

2 -3 łyżki octu

3  łyżki cukru

sól

pieprz, do smaku

3  łyżki oliwy lub oleju

 

Wykonanie:

 

Kapustę drobno szatkujemy, solimy, posypujemy częścią cukru i lekko ugniatamy aby zmiękła . Marchew obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, por siekamy w drobne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę.Wszystkie warzywa mieszamy wraz z kapustą, doprawiamy solą, pieprzem, resztą cukru i octem. Dodajemy oliwę i ponownie mieszamy. Można dodać też pokrojoną świeżą natkę pietruszki bądź szczypiorek. Surówka jest dobra po 1 – 2  godzinach od wykonania  jak się przegryzie troszkę w lodówce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *