Składniki;
1 mały seler lub połowa większego
1 jabłko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka śmietany12%
1 łyżka majonezu
1 garść orzechów włoskich
1 garść rodzynek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie;
Seler i jabłka obieramy dokładnie ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie przekładamy do miski i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt z majonezem i doprawiamy go solą i pieprzem. Wymieszany dokładnie sos przekładamy do naczynia a produktami na surówkę. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie do napęcznienia a następnie dorzucić połowę do reszty składników. Orzech siekamy i część z nich przekładamy na surówkę i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dekorujemy surówkę orzechami i rodzynkami podajemy z daniami mięsnymi.