SURÓWKA Z SELERA

Składniki;

1 mały seler lub połowa większego

1 jabłko

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka śmietany12%

1 łyżka majonezu

1 garść orzechów włoskich

1 garść rodzynek

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie;

Seler i jabłka obieramy dokładnie ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie przekładamy do miski i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt z majonezem i doprawiamy go solą i pieprzem. Wymieszany dokładnie sos przekładamy do naczynia  a produktami na surówkę. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie do napęcznienia a następnie dorzucić połowę do reszty składników.  Orzech siekamy i część z nich przekładamy na surówkę i delikatnie mieszamy.  Na samym końcu dekorujemy surówkę orzechami i rodzynkami podajemy z daniami mięsnymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *