SZARLOTKA GÓRALSKA

Składniki:

1 kostka margaryny

3 szklanki mąki

4 jajka

1 cukier waniliowy

2 szklanki cukru +3 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 słoik jabłek

1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka schować do lodówki. Z mąki, żółtek, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, margaryny i proszku do pieczenia wyrobić szybko ciasto. Podzielić na 4 części, każdą zawinąć w folię i schować do zamrażalnika na 1godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Białka ubić na sztywno z 2 szklankami cukru . Jak będzie się w połowie ubijania dodać cukier. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (trochę zostawić na posypkę), na blachę wyłożoną papierem. Na ciasto wyłożyć jabłka. Całość przykryć pianą z białek i posypać pozostałym startym ciastem. Wstawić do piekarnika i piecz około 30-40 minut, aż piana będzie miała złoty kolor. 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *