Składniki:
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
4 jajka
1 cukier waniliowy
2 szklanki cukru +3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka schować do lodówki. Z mąki, żółtek, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, margaryny i proszku do pieczenia wyrobić szybko ciasto. Podzielić na 4 części, każdą zawinąć w folię i schować do zamrażalnika na 1godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Białka ubić na sztywno z 2 szklankami cukru . Jak będzie się w połowie ubijania dodać cukier. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (trochę zostawić na posypkę), na blachę wyłożoną papierem. Na ciasto wyłożyć jabłka. Całość przykryć pianą z białek i posypać pozostałym startym ciastem. Wstawić do piekarnika i piecz około 30-40 minut, aż piana będzie miała złoty kolor. 180 C.