Składniki;
Ciasto :
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie :
2 kg.jabłek kwaskowych
1 cukier waniliowy
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie;
Mąkę przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną . Dodać żółtka , całe jajka , cukier , cukier waniliowy , śmietanę i szybko wyrobić ciasto . Wstawić do lodówki .
Nadzienie;
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, po nakłuwać widelcem. Piec 45 minut w180 C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.