Składniki;
Ciasto:

30 dag.mąki pszennej
10 dag. cukru pudru
3 żołtka
18 i 1,2 dag. masła
1cukier waniliowy
szczypta soli

Nadzienie:

1,2 kg.kg. mirabelek
1 galaretka cytrynowa
szczypta cynamonu
3 łyżki powideł śliwkowych

Beza:

3 białka
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli

Wykonanie;

Ciasto:

Mąkę, cukry i sól wymieszaj.Dodaj żółtka i zimne masło,zagnieć. Schłodź. Ciastem wylep formę. Piecz 20 minut w 180 C.

Nadzienie:

Mirabelki umyj, usuń pestki. Posyp galaretką i cynamonem, zamieszaj.

Piana:

Białka ubij z solą i cukrem pudrem. Ciasto posmaruj powidłami, posyp mirabelkami. Ozdób pianą. Piecz w nagrzanym piekarniku 35 minut w 140C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *