Składniki;
Ciasto:
30 dag.mąki pszennej
10 dag. cukru pudru
3 żołtka
18 i 1,2 dag. masła
1cukier waniliowy
szczypta soli
Nadzienie:
1,2 kg.kg. mirabelek
1 galaretka cytrynowa
szczypta cynamonu
3 łyżki powideł śliwkowych
Beza:
3 białka
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli
Wykonanie;
Ciasto:
Mąkę, cukry i sól wymieszaj.Dodaj żółtka i zimne masło,zagnieć. Schłodź. Ciastem wylep formę. Piecz 20 minut w 180 C.
Nadzienie:
Mirabelki umyj, usuń pestki. Posyp galaretką i cynamonem, zamieszaj.
Piana:
Białka ubij z solą i cukrem pudrem. Ciasto posmaruj powidłami, posyp mirabelkami. Ozdób pianą. Piecz w nagrzanym piekarniku 35 minut w 140C.