TARTE KLUSKI Z KAPUSTĄ

Składniki;

1/2kg. ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
pieprz

Nadzienie;
1/2 kg .kapusty kiszonej
10 dag. wędzonego boczku
1 cebula
25 dag .pieczarek
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
sól
pieprz

Wykonanie;

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć ,wymieszać z jajkiem i mąkami. Ciasto wyłożyć na deskę i zsuwać łyżką małe porcje ciasta do osolonego wrzątku. Gotować około 6 minut od wypłynięcia klusek na wierzch.

Nadzienie;

Kapustę pokroić i gotowca z zielem angielskim i liśćmi laurowymi do miękkości. Boczek pokroić w kostkę, wytopić,zeszklić cebulę, dodać pieczarki pokrojone w kostkę. Podsmażyć a następnie wymieszać z kapustą Podawacz kluskami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *