TOFU NA JARZYNOWEJ POTRAWCE

Składniki:

20 dag ryżu

sól

25 dag. serka tofu

1 jajko

10 dag. sezamu

2-3 łyżki oleju

2 kalarepki

50 dag. marchewki

kiełki rzodkiewki

1-2 łyżeczki bulionu w proszku

1 łyżeczka jasnego sosu pieczeniowego lub zasmażki błyskawicznej

pieprz

trybula

Wykonanie:

Ryż wsypać na posolony wrzątek i gotować pod przykryciem około 20 minut. Serek tofu osączyć, pokroić na 8 trójkątów. Marchewki i kalarepki obrać, opłukać, pokroić na kawałeczki. Kiełki rzodkiewki opłukać, osuszyć W garnku zagotować wodę, wsypać bulion, dołożyć marchewki i kalarepkę. Gotować około 12 minut. Do gotujących się jarzyn dodać sos pieczeniowy, wymieszać i ponownie zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dołożyć kiełki. Jajko roztrzepać widelcem. Kawałki tofu zanurzać w jajku, a następnie obtaczać w sezamie. Na patelni rozgrzać olej, włożyć trójkąciki tofu i smażyć je po około 2 minuty każdej strony. Na talerze wyłożyć ugotowany ryż i potrawkę. Na wierzchu ułożyć tofu w sezamie. Przed podaniem potrawę udekorować trybulą .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *