Składniki:
30 dag. ciemnych kruchych ciasteczek
10 dag. masła
5 łyżeczek żelatyny
30 dag. czerwonych porzeczek
25 dag. jogurtu
25 dag serka mascarpone
8 dag cukru
1 cukier waniliowy
300 ml .soku porzeczkowego
12 dag. śmietany kremówki
5 dag. białej czekolady
1/2 łyżeczki cukru pudru
wykonanie:
Masło stopić . Kilka ciasteczek odłożyć pozostałe włożyć do torebki foliowej dokładnie zgnieść wałkiem do ciasta, wsypać do masła i wymieszać. przygotowaną masą wylepić dno tortownicy. wstawić na 30 minut do lodówki. Żelatynę rozpuścić ,porzeczki umyć odsączyć kilka gałązek zostawić do dekoracji .Pozostałe owoce oderwać od gałązek. Jogurt wymieszać z serkiem mascarpone ,cukrem i cukrem waniliowym, powoli wlewać sok z porzeczek .Żelatynę wymieszać z odrobiną kremu i połączyć z pozostałym kremem. Całość wstawić na 10 minut do lodówki .Śmietankę ubić na sztywno przekładać porcjami do tężejącej masy jogurtowej. Dodać owoce i ostrożnie wymieszać. Krem rozsmarować na spodzie z kruchych ciasteczek. Wstawić do lodówki aby masa się ścięła. Odłożone ciasteczka pokruszyć, czekoladę zetrzeć na wiórki posypać po wierzchu torcik.