Składniki:

30 dag. ciemnych kruchych ciasteczek

10 dag. masła

5 łyżeczek żelatyny

30 dag. czerwonych porzeczek

25 dag. jogurtu

25 dag serka mascarpone

8 dag cukru

1 cukier waniliowy

300 ml .soku porzeczkowego

12 dag. śmietany kremówki

5 dag. białej czekolady

1/2 łyżeczki cukru pudru

wykonanie:

Masło stopić . Kilka ciasteczek odłożyć pozostałe włożyć do torebki foliowej dokładnie zgnieść wałkiem do ciasta, wsypać do masła i wymieszać. przygotowaną masą wylepić dno tortownicy. wstawić na 30 minut do lodówki. Żelatynę rozpuścić ,porzeczki umyć odsączyć kilka gałązek zostawić do dekoracji .Pozostałe owoce oderwać od gałązek. Jogurt  wymieszać z serkiem mascarpone  ,cukrem i cukrem waniliowym, powoli wlewać sok z porzeczek .Żelatynę wymieszać z odrobiną kremu i  połączyć z pozostałym kremem. Całość wstawić na 10 minut do lodówki .Śmietankę ubić na sztywno przekładać porcjami do tężejącej masy jogurtowej. Dodać owoce i ostrożnie wymieszać. Krem rozsmarować na spodzie z kruchych ciasteczek. Wstawić do lodówki aby masa się ścięła. Odłożone ciasteczka pokruszyć, czekoladę zetrzeć na wiórki  posypać po wierzchu torcik.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *